Nastavljaju se isporuke žita iz ukrajinskih luka     Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Turkiye saopćilo je kako su još dva broda sa žitaricama napustila Ukrajinu.

U saopćenju Ministarstva navedeno je kako je, u okviru rada Centra za zajedničku koordinaciju, nastavljena isporuka žitarica iz ukrajinskih luka.

Jutros je brod ”Sacura“ s 11.000 tona soje namijenjenih Italiji isplovio iz Južne, a brod ”Arizona“ s 48.458 tona kukuruza namijenjenog Aleksandriji isplovio iz Černomorskog.

Četiri broda koja su jučer krenula iz ukrajinskih luka nastavljaju put prema Istanbulu, gdje bi se trebala usidriti u večernjim satima, a sutra će biti podvrgnuti inspekciji.

U luku Derince stigao ”Polarnet”

”Polarnet“ je iz Černomorska prema Turkiye isplovio 5. augusta.

Brod ”Polarnet“, koji je pod turskom zastavom iz ukrajinske luke Černomorsk isplovio natovaren kukuruzom, uplovio je u luku Derince, u Turkiye.

Brod je iz Černomorska isplovio u skladu sa sporazumom koji su 22. jula 2022. godine potpisale Turkiye, Rusija, Ukrajina i Ujedinjene nacije (UN), kako bi se pomoglo u rješavanju globalne krize sa žitaricama.

”Polarnet“ je iz Černomorska prema Turkiye isplovio 5. augusta. Nakon inspekcije u Istanbulu, prošao je kroz Istanbulski moreuz, a nakon što je bio usidren na otvorenom, nastavio je put.

Brod s 12.000 tona kukuruza, prolaskom kroz zaljev u Izmitu, usidrio se u luci Derince.

Očekuje se da, nakon obavljenih procedura, uskoro počne istovar kukuruza.

TRT Balkan / agencije