Ovaj potez je prigovor na zadržavanje određenog broja medicinskog osoblja bolnice Al-Shifa tokom procesa evakuacije koji se odvija u koordinaciji sa WHO-om.       Foto: Reuters

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze odlučilo je u četvrtak da prekine koordinaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u vezi s evakuacijom bolnica u opkoljenoj enklavi.

Ovaj potez je prigovor na zadržavanje određenog broja medicinskog osoblja bolnice Al-Shifa tokom procesa evakuacije koji se odvija u koordinaciji sa WHO-om.

"Odlučili smo da prekinemo punu koordinaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom po pitanju evakuacije ranjenika i medicinskih timova dok se ne dostavi izvještaj o tome šta se dogodilo sa okupacionom vojskom koja je uhapsila medicinske timove", izjavio je Ashraf al-Qudra, portparol Ministarstva u gradu Khan Younis.

Ranije je izraelska javna radiodifuzna korporacija saopštila je da je izraelska vojska pritvorila direktora bolnice Al-Shifa u Pojasu Gaze.

"Ujedinjene nacije (UN) su nas obavijestile da postoji koordinacija, preko WHO-a, za evakuaciju iz medicinskog kompleksa Al-Shifa, podvrgnutog stalnoj opsadi, napadima, uništavanju i oduzimanju hrane, lijekova", rekao je al-Qudra.

Dodao je:

"Zato je konvoj UN-a, koji je predstavljala WHO, juče krenuo da evakuiše dio pacijenata i medicinskog osoblja koji su u bolnici bili izloženi najstrašnijim nacističkim praksama. Ali bili smo iznenađeni jer je konvoj zaustavljen juče na okupacionom kontrolnom punktu koji razdvaja sjeverni i južni Pojas Gaze."

Naglasio je da je "okupaciona vojska ekstremno nasilno postupala s ranjenicima i medicinskim osobljem tokom hapšenja, a stvar je okončana hapšenjem određenog broja medicinskog osoblja, uključujući direktora medicinskog kompleksa Al-Shifa, Mohammada Abu Salamiya".

Al-Qudra smatra i Izrael i UN odgovornim za hapšenje medicinskog osoblja.

TRT Balkan / agencije