Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je da su tri broda, s ukupno 58 hiljada tona kukuruza, iz ukrajinskih luka isplovila prema Turkiye, Velikoj Britaniji i Irskoj. Foto: AA

Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je da su tri broda, s ukupno 58 hiljada tona kukuruza, iz ukrajinskih luka isplovila prema Turkiye, Velikoj Britaniji i Irskoj.

Prvi brod, "Navist", pod zastavom Paname, isplovio je iz luke Odesa za Irsku s 33.000 tona žitarica, navodi se u saopštenju Ministarstva. Brod će proći inspekciju u Zajedničkom koordinacionom centru (JCC) u Istanbulu prije nego što nastavi plovidbu do svog konačnog odredišta.

Drugi brod, "Rojen", pod zastavom Malte, napustio je luku Černomorsk s 13.000 tona žitarica, a konačno odredište mu je Velika Britanija, saopšilo je Ministarstvo i dodalo da ga prati i Zajednički koordinacioni centar.

Treći brod, "Polarnet", brod pod zastavom Turkiye, koji je čekao u luci Černomorsk, uplovio je u luku Karasu u sjeverozapadnoj Turkiye. Brod koji prevozi 12.000 tona žitarica tako će biti podvrgnut inspekciji zajedničkog tima u Istanbulu.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod pod zastavom Sijera Leonea bio je natovaren kukuruzom.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica, koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara, bile nastavljene.

TRT Balkan / agencije