Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je tokom vikenda da je prekid svih ekonomskih veza s Kinom "iluzija", izrazivši sumnju da bi zapadne zemlje ikada mogle obustaviti ekonomske odnose s Kinom.         Foto: Reuters

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je tokom vikenda da je prekid svih ekonomskih veza s Kinom "iluzija", izrazivši sumnju da bi zapadne zemlje ikada mogle obustaviti ekonomske odnose s Kinom.

Le Maire, koji je u subotu u Pekingu učestvovao na 9. Kinesko-francuskom ekonomskom i finansijskom dijalogu na visokom nivou, govorio je o bilateralnim odnosima između Francuske i Kine, prenio je "Global Times".

Rekao je da Francuska želi bolji pristup kineskom tržištu i da bi njegova zemlja trebala više izvoziti u Kinu radi uravnoteženih ekonomskih odnosa, napominjući da je Francuska na "pravom putu".

Naglasio je da koncept "de-rizika", koji se u posljednje vrijeme često koristi, ne znači da Kina "predstavlja prijetnju".

Vrata Pariza su otvorena kineskim investitorima, posebno u oblastima električnih vozila, baterija i transformacije energije, istakao je on.

Nakon kinesko-francuskog ekonomskog i finansijskog dijaloga koji je završen u subotu, dvije zemlje su postigle konsenzus za saradnju u mnogim oblastima kao što su klimatske promjene, avijacija, poljoprivreda i kozmetika.

TRT Balkan / agencije