Italija je u oktobru zvanično otvorila dva centra u Albaniji za obradu zahtjeva za azil.         Foto: AA

Zastupnici u Evropskom parlamentu u srijedu su kritikovali sporazum o migraciji između Italije i Albanije, tvrdeći da je u suprotnosti s vrijednostima Evropske unije (EU) i da krši prava migranata.

Tokom plenarne sjednice Evropskog parlamenta, nekoliko zastupnika je istaklo da odluka Italije da postigne sporazum s trećom zemljom podriva zajedničku migracijsku politiku EU-a.

"Sporazum između Italije i Albanije krši pristup pravu na azil i međunarodnom pravu i krši princip nereformisanja ovih inovativnih rješenja", rekla je španska europarlamentarka Estrella Galan Perez.

Ističući da je slanje izbjeglica i migranata u susjedne zemlje “ilegalno, nemoralno i nehumano”, Perez je dodala da je “izgradnja zatvora za izbjeglice u Evropi varvarska”.

Slično tome, Ana Catarina Mendes iz stranke Progresivni savez socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu rekla je da je rješenje Italije zabrinjavajuće te da se o tome ne smije šutjeti.

Tvrdeći da takvi sporazumi slabe evropsku sigurnost, francuska europarlamentarka Fabienne Keller je rekla da se "čvrsto protivi "takozvanim inovativnim rješenjima, kao što je eksternalizacija politike povratka u centrima koji su udaljeni od naših zemalja.”

Italijanska europarlamentarka Cecilia Strada naglasila je da sporazum s Tiranom predstavlja “prijetnju ljudskim pravima” i šteti evropskim ekonomijama.

Italija je u oktobru zvanično otvorila dva centra u Albaniji za obradu zahtjeva za azil.

Ta zemlja je potvrdila kako ne planira razdvajati porodice, te da će primiti žene, djecu i starije, bolesne osobe te žrtve torture.

Prema petogodišnjem sporazumu koji su u novembru prošle godine potpisali italijanska premijerka Giorgia Meloni i albanski kolega Edi Rama, do 3.000 migranata koje Obalska straža Italije uhvati u međunarodnim vodama svakog mjeseca biće smješteno u Albaniju.

Ovaj kontroverzni sporazum o prebacivanju tražilaca azila u zemlju koja nije članica Evropske unije pohvalile su neke države koje, poput Italije, trpe veliki teret migranata. Međutim, grupe za ljudska prava su ga kritikovale upozoravajući na moguća kršenja ljudskih prava.

TRT Balkan / agencije