Unutar njemačkih državnih školskih sistema postoje brojni izvještaji o diskriminaciji muslimanskih učenika, posebno djevojčica.      Foto: AP Archive

Kako je kazala, nema nekog konkretnog poboljšanja u vezi sa situacijom muslimanskih učenika koji se suočavaju sa stalnom diskriminacijom u njemačkim državnim školama.

“Vidimo potrebu za djelovanjem u ovoj oblasti i nisam primijetila da se situacija popravila”, rekla je dr. Beate Rudolf, direktorica Njemačkog instituta za ljudska prava – German Institute for Human Rights (GIHR), u obraćanju na konferenciji za novinare u Berlinu.

Istakla je da ipak ovo pitanje uopšte nije obrađeno u ovogodišnjem godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u Njemačkoj koji je dostavljen nacionalnom parlamentu (Bundestagu).

Unutar njemačkih državnih školskih sistema postoje brojni izvještaji o diskriminaciji muslimanskih učenika, posebno djevojčica, što je dovelo do klime niskih očekivanja i obeshrabrenja.

Također je bilo čestih pritužbi njemačke muslimanske zajednice da je manje vjerovatno da će nastavnici muslimanske učenike preporučiti za škole koje bi otvorile put ka studiranju na univerzitetu.

Negativni stavovi prema islamu

Diskriminacija muslimana je široko rasprostranjena u Njemačkoj, pokazalo je istraživanje koje je u oktobru objavilo Stručno vijeće za integraciju i migracije (SVR).

Skoro 48 posto ispitanika reklo je da vjeruje da "islam nije kompatibilan s njemačkim društvom", dok je 29 posto predložilo ograničavanje prakticiranja islama u zemlji.

"Negativni stavovi prema islamu su rasprostranjeni u svim ispitanim grupama, odnosno ljudima sa i bez migracijskog porijekla", navode istraživači u izvještaju.

Gotovo 44 posto ispitanih Nijemaca kazalo je da bi muslimanske organizacije trebalo da budu pod nadzorom državnih sigurnosnih agencija, dok se samo 16 posto protivilo takvom potezu.

Antiislamski stavovi bili su nešto češći među migrantima koji su u Njemačku stigli iz nemuslimanskih zemalja.

Ljudi koji su imali društveni kontakt s muslimanima bili su manje skloni antiislamskim stavovima, navodi se u izvještaju.

Najmanje 662 zločina iz mržnje protiv muslimana

Njemačka, zemlja od preko 84 miliona stanovnika, ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. U Njemačkoj živi skoro pet miliona muslimana, prema zvaničnim podacima.

Zemlja se suočava sa porastom rasizma i antimuslimanskih stavova posljednjih godina, podstaknutih propagandom ekstremno desničarskih grupa i stranaka, koje su iskoristile izbjegličku krizu i pokušale širiti i podstaknuti strah od imigranata.

Njemačke vlasti registrovale su najmanje 662 zločina iz mržnje protiv muslimana samo u 2021. godini.

Više od 46 džamija bile su mete napada u periodu od januara do decembra prošle godine, a najmanje 17 osoba je povrijeđeno kao posljedica antimuslimanskog nasilja.

TRT Balkan / agencije