Bugarsku i Rumuniju posljednje su blokirale Holandija, Mađarska i Austrija u pogledu ulaska u Schengen.      Foto: Reuters Archive

Nakon što su Bugarska i Rumunijom početkom 2007. godine postale članice Europske unije (EU), došlo je do značajnog pomaka u njihovom cilju pridruživanja šengenskoj regiji, na koji su čekale godinama. Objavljeno je da će dvije zemlje biti uključene u Schengen morskim i zračnim putem od 31. marta 2024.

U saopćenju Vijeća EU-a navodi se da su se zemlje članice jednoglasno složile s 31. martom ukinuti granične kontrole na pomorskim i zračnim putovima s Bugarskom i Rumunijom, no potrebna je nova odluka za ukidanje kontrola na kopnenim granicama.

Bugarsku i Rumuniju posljednje su blokirale Holandija, Mađarska i Austrija u pogledu ulaska u Schengen.

Mađarska je upozorila Bugarsku, koja je željela povećati tranzitnu naknadu koju je primjenjivala na ruski prirodni plin koji je do njezine zemlje dolazio plinovodom Turski tok, da odstupi jer će u protivnom spriječiti njezin ulazak u šengenski prostor. Nakon toga je uprava Sofije odustala od svog plana donošenja pravnih propisa za nametanje dodatnih naknada za tranzit ruskog plina.

Holandija, koja se dugo opirala učešću dviju zemalja u Schengen zbog imigracije i korupcije, povukla je svoj prigovor sredinom decembra navodeći ispunjavanje uvjeta koje je željela.

Konačno, Bugarska i Rumunija, koje su se usredotočile na pregovore s Austrijom, objavile su 28. decembra da je postignut dogovor o ulasku morem i zrakom, te da će se pregovori nastaviti za uključenje kopnom.

TRT Balkan / agencije