"U potpunosti to poričem, to nije istina", naglasio je Bodnar.      Foto: AA

Ukrajinski ambasador u Turkiye Vasil Bodnar odbacio je tvrdnje da je Ankara slala kasetne bombe Ukrajini kao neosnovane glasine i propagandni rat.

O članku "Turkiye šalje kasetne bombe iz doba hladnog rata Ukrajini" objavljenom u američkom magazinu "Foreign Policy", Bodnar je izjavio da međunarodno pravo zabranjuje kasetne bombe i municiju, te da se Kijev pridržava međunarodnih pravila u ratu.

Napominjući da se u članku ne citira nijedan zvanični izvor, već se umjesto toga oslanja na "neku vrstu glasina", Bodnar je kazao da vjeruje da su optužbe dio "ruske propagandne mašine" protiv Turkiye i Ukrajine.

"U potpunosti to poričem, to nije istina", naglasio je Bodnar te dodao:

"Informacije su posebno konstruisane kao oružje za psihološko informaciono ratovanje, samo da bi se potkopao odnos između Ukrajine i Turkiye i pokušala stvoriti pogrešna slika Ukrajine i Turkiye."

Razmjena zarobljenika

Bodnar je spomenuo i sastanak ukrajinskog i ruskog ombudsmena za ljudska prava, Dmitra Lubinetsa i Tatjane Moskalkove, održan u glavnom turskom gradu Ankari.

Napominjući da se Lubinets odvojeno sastao s Moskalkovom i glavnim turskim ombudsmanom Serefom Malkocem tokom razgovora koje je organizovala Institucija ombudsmana Turkiye, Bodnar je rekao da je to prvi put od početka rata da su se sastale ukrajinske i ruske kolege.

Ukrajinski ambasador je rekao da oni imaju više tema o kojima treba da razgovaraju, kao što su prava civila, razmjena zarobljenika i položaj ranjenih.

"Turkiye bi mogla igrati značajnu ulogu"

Navodeći da je Ukrajina zahvalna Turkiye što je bila domaćin razgovora, Bodnar je dodao:

"Vjerujemo da bi Turkiye mogla igrati značajnu ulogu u ovom procesu. Jer i dalje, uprkos komunikacijama, nema punog povjerenja (između Moskve i Kijeva, op.a.). Dakle, Turkiye je partner od povjerenja za Ukrajinu i ima dobru komunikaciju s Rusijom. Zato vjerujemo da bi Turkiye mogla igrati značajnu ulogu u ovoj platformi."

Bodnar je kazao i da bi se u budućnosti mogli postići neki rezultati, kao što je stvaranje radnih grupa koje bi se bavile razmjenom zarobljenika ili civila nakon razgovora u Ankari.

Ukrajinski ambasador je optužio Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji bi trebalo da sprovodi ove procese, da "ne ispunjava sve svoje dužnosti koje su neophodne".

TRT Balkan / agencije