Ministar vanjskih poslova Turkiye je rekao da je njegova zemlja "odlučna da nastavi sve moguće napore posredovanja" u Ukrajini.     Foto: AA

Odnosi između Moskve i Ankare su zaista dobri, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Postoje koraci koje treba poduzeti u pogledu trgovine", rekao je Fidan tokom sastanka s ruskim liderom, objavilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova na platformi X.

Fidana je Putin ugostio u Kremlju, gdje je prisustvovao sastanku grupe BRICS+ i održao bilateralne sastanke.

Ministar vanjskih poslova Turkiye je rekao da je njegova zemlja "odlučna da nastavi sve moguće napore posredovanja" u Ukrajini te dodao da, kada je riječ o Siriji, Ankara čini sve da nastavi s politikom stabilnosti. Putin pozdravio interesovanje Turkiye za rad BRICS bloka

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u utorak interesovanje Turkiye za rad BRICS-a, ekonomskog bloka sastavljenog od zemalja u usponu.

"Pozdravljamo interesovanje Turkiye za rad BRICS-a. Naravno, snažno ćemo podržati tu želju da budemo sa zemljama ove asocijacije, da budemo zajedno, bliže, da rješavamo zajedničke probleme", rekao je Putin tokom sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom u Moskvi.

BRICS blok su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u januaru ove godine.

Putin je takođe pohvalio želju Ankare da pomogne u rješavanju rusko-ukrajinskog rata, koji je počeo u februaru 2022.

"Sa zahvalnošću ističemo duh naših turskih prijatelja da doprinesu rješavanju kriznih situacija, uključujući krizu oko Ukrajine", dodao je Putin.

TRT Balkan / agencije