Lider opozicione stranke "Izrael naš dom" i bivši ministar odbrane Avigdor Liberman pozvao je na prekid ulaska humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Liberman je u poruci objavljenoj na svom nalogu na društvenim mrežama zatražio da se zaustavi ulazak humanitarne pomoći u Gazu, čiji se stanovnici bore s glađu.

Pozivajući na prekid dostave opreme i goriva u Pojas Gaze, kao i humanitarne pomoći, Liberman je tražio da se izraelskoj vojsci "da operativna sloboda djelovanja" u Gazi.

Liberman je u prošlosedmičnom saopćenju pozvao da se Pojas Gaze liši svih potrepština, uključujući vodu, hranu, struju i gorivo.

Izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim graničnim prelazima koji vode u Pojas Gaze, pa u palestinsku enklavu već duže vrijeme nije dostavljena dovoljna količina humanitarne pomoći.

Oko dva miliona Palestinaca koji su prisilno raseljeni u Pojasu Gaze bore se da prežive u teškim uvjetima zbog izraelskih napada, ograničenja u regiji, preuzimanja kontrole nad graničnim prelazima i sprečavanja ulaska lijekova i humanitarne pomoći.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

TRT Balkan / agencije