"Naši hrabri vojnici borili su se protiv Rusije a, zahvaljujući našoj diplomatiji, osigurali smo da se isporuke nastave iz tri luke na Crnom moru", rekao je Zelenski.      Foto: AA

“Putem značajnog sporazuma ovog ljeta, kojim je deblokiran izvoz žitarica i spriječena prehrambena kriza, Ukrajina je zajedno s Turkiye i Ujedinjenim nacijama (UN) stavila tačku na prijetnju siromaštvom”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak.

U videoporuci na 6. TRT World Forumu koji se održava u Istanbulu, u Turkiye, Zelenski je rekao da se prehrambena kriza zbog rata u Ukrajini osjetila širom svijeta.

"Kriza hrane koja se dogodila ove godine dovela je do nestabilnosti na globalnom tržištu. Različite zemlje su osjetile negativne posljedice krize, počevši od nekih afričkih i azijskih zemalja", dodao je.

Pozdravio je napore ukrajinskih vojnika da nacionalne luke na Crnom moru ostanu otvorene.

"Naši hrabri vojnici borili su se protiv Rusije a, zahvaljujući našoj diplomatiji, osigurali smo da se isporuke nastave iz tri luke na Crnom moru", rekao je Zelenski.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući zajedničkim naporima Turkiye, Ukrajine i UN-a, te da su "stavili tačku na prijetnju siromaštvom".

O ukrajinskoj formuli za okončanje "ruske agresije", u ratu koji je u toku, rekao je da se Ukrajina zalagala za rješenje problema na osnovu međunarodnog prava.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina 22. jula su postigle dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru. Ugovor je nedavno produžen za šest mjeseci.

TRT Balkan / agencije