Kako je kazao, šest miliona korisnika električne energije u Ukrajini dobilo je struju zahvaljujući radovima na popravci nakon ruskih napada.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno u petak da su radovi na popravci energetske infrastrukture oštećene u ruskim napadima ranije ove sedmice jedan od ključnih zadataka.

Kako je kazao, šest miliona korisnika električne energije u Ukrajini dobilo je struju zahvaljujući radovima na popravci nakon ruskih napada.

Zelenski je kazao da je oko 12 miliona korisnika ostalo bez struje zbog ruskih raketnih napada na kritičnu energetsku infrastrukturu u različitim regionima Ukrajine.

Naveo je da do obustave distribucije električne energije dolazi u mnogim oblastima, odnosno u glavnom gradu Kijevu i u regijama Odesa, Lavov, Vinica i Dnjepropetrovsk, i da se ulažu napori da se problemi riješe što je prije moguće.

Zelenski je pozvao Ukrajince da vode računa o potrošnji struje.

"Ako nemate obustavu električne energije, to ne znači da je problem riješen", poručio je ukrajinski predsjednik.

Uputio je i kritiku na račun uprave Kijeva i pozvao lokalne vlasti da zauzmu odgovorniji pristup u osiguravanju "tačaka nepobjedivosti" koje su raspoređene širom zemlje za pružanje osnovnih usluga tokom nestanka struje uzrokovanog ruskim udarima.

"Očekujem kvalitetan rad od kabineta gradonačelnika. Niko nikome neće oprostiti skrnavljenje kijevskih tačaka nepobjedivosti. Budite ozbiljniji", kazao je Zelenski.

Naveo je da su mnogi stanovnici Kijeva bili bez struje više od 20 ili čak 30 sati.

TRT Balkan / agencije