Može li se pad kriptovaluta odraziti na tradicionalne berze?     Foto: Reuters

Posljednji trend pada kriptovaluta doživio je krater tržišta u posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu su pojedinačni digitalni tokeni pali na najniže vrijednosti u dvije godine, a vrijednost ukupnog sektora je pala za gotovo 2 biliona dolara od kraja prošle godine.
Cijena bitcoina (BTC), najpopularnije kriptovalute, pala je u subotu ispod 18.000 dolara prije nego što se vratila na nivo od 20.000 dolara. Posljednji put bitcoin je bio na tom nivou u novembru 2020. godine, prije nego što je bio na putu do rekordne vrijednosti od gotovo 69.000 dolara prošlog novembra.
Bitcoin je od tada izgubio više od 70 posto svoje vrijednosti. Drugi veliki tokeni poput Ethereuma i altcoina doživjeli su sličnu sudbinu.
S obzirom na to da investitori u panici rasprodaju kako nastaju previranja na kriptotržištu, kompanije su prisiljene smanjiti plate.
Dakle, šta je tačno pokretač nedavnog pada vrijednosti kriptovaluta?

Od “bika” do “medvjeda”

Temelj za trku na tržištu kriptovaluta postavljen je u martu 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila COVID-19 pandemijom koja je zaustavila društveni i ekonomski život zbog restrikcija koje su nametnule države širom svijeta.
Od tada, “mnoge su države dale poticaje za podršku ekonomiji, a međunarodne kompanije su izvršile velike kupovine BTC-a”, rekla je za TRT World Helin Celik, analitičarka kriptotržišta i blockchaina sa sjedištem u Istanbulu.
Podvlačeći više od 225.000 bitcoina koje trenutno drži 27 javnih kompanija, uključujući Teslu i MicroStrategy Inc, Celik je rekla da su korporativne kupovine porasle tokom pandemije.
“Dok su ove kupovine pokrenule uzlazno kretanje na tržištu, pojedinačne kupovine slijedile su korporacije”, rekla je Celik.

Pod ovim okolnostima, vrijednost glavne kriptovalute počela je rasti i dostigla vrhunac od 69.000 dolara. Kako je porasla likvidnost tržišta kriptovaluta, dostigla je obim od 3 biliona dolara do kraja 2021.
Nakon što su vakcine pomogle u borbi protiv pandemije i okončanja perioda izolacije za svjetsku ekonomiju 2021. godine, počela se pojavljivati inflacija zasnovana na potrošnji. "Posebno u SAD-u, nezaposlenost je porasla, prognoze rasta su snižene, a inflacija je počela stvarati zastoj na globalnom nivou", rekla je Celik.
Kako bi zaustavile inflaciju, zemlje su počele povećavati kamatne stope. Prošle sedmice, Federalne rezerve SAD-a podigle su referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena, što predstavlja najveće povećanje kamatne stope u posljednjih 28 godina.


Dok se tona novca ulijevala u kriptovalute tokom pandemije, rastuće kamatne stope primorale su investitore da čuvaju svoj novac od visokorizične imovine poput kriptovaluta.
Sukob između Rusije i Ukrajine također je izazvao haos na tržištu, jer su poremećaji u lancu snabdijevanja i povećane cijene energenata dodatno pogoršali inflaciju.

Terrin kolaps

Jedan od okidača zaraze na tržištu kriptovaluta bio je stabilni coin ili kriptovalute koje bi trebale zaštititi kupce od volatilnosti digitalnih valuta vezanjem njihove vrijednosti za rezervnu imovinu poput američkog dolara.
U maju se platforma Terra srušila jer su stotine milijardi dolara izbrisane sa tržišta. TerraUSD (UST) “stablecoin” (stabilna kriprovaluta) i njegov sestrinski token LUNA, pali su gotovo na nulu s ukupne vrijednosti od više od 40 milijardi dolara neposredno prije njihovog pada, uzrokujući ogromne rasprodaje.
„Devalvacija Terrinog ‘stablecoina’ (stabilne kriptovalute) i temeljnog novčića fondacije LUNA prva je interna dinamika koja je pokrenula paničnu prodaju“, rekla je Celik.
“Sistematski problemi na tržištu kriptovaluta narušili su povjerenje investitora i ubrzali njihov izlazak s tržišta. U ovom trenutku je likvidirano previše dugih pozicija, pored toga što su sredstva prebačena u različite finansijske instrumente”, dodala je.

“Dok je tržište padalo, rudari su počeli prodavati kovanice na tržištima kriptocoina uz povećanje troškova energije i smanjenje profita.”
Dok su dugoročni investitori i rudari prodavali, rezerve BTC-a su počele rasti, rekla je Celik.
“S pogoršanjem ravnoteže potražnje i rezervi bitcoina, cijena je nastavila svoj pad.”

Smrzavanje kompanije Celsius Network

Samo nekoliko sedmica nakon kolapsa TerraUSD-a, došao je još jedan domino koji je uzdrmao tržište.
Prošle sedmice, glavna američka kompanija za kriptovalute Celsius Network zamrznula je isplate i transfere, navodeći "ekstremne" tržišne uslove.
Celsius na svojoj internetskoj stranici obavještava da kupci koji prenesu svoje kriptovalute na njegovu platformu mogu zaraditi godišnji povrat do 18,6 posto. Web-stranica poziva kupce da "zarađuju visoko, a pozajmljuju nisko".
U objavi na blogu kompanija je rekla da je zamrznula isplate, kao i prenose između računa, "kako bi stabilizirala likvidnost i poslovanje, dok se poduzimaju koraci za očuvanje i zaštitu imovine".

Nakon što je Celcius zamrznuo korisničke račune, "uočen je veliki iznos BTC i ETH odliva iz novčanika", kazala je Celik.
„Celziusova institucija, koja nije mogla plaćati svoje klijente, također je investirala u TerraUSD-ovo sidro i time izgubila otprilike 55 miliona dolara“, dodala je ona.
Iako su trenutno u toku planovi za spašavanje Celzijusa, Celik je predložila investitorima da obrate pažnju na sam proces.

Kako se pad tržišta nastavlja, kriptofirme poput Coinbasea drastično su smanjile svoju radnu snagu i prilagođavaju se onome za šta mnogi vjeruju da će biti dugotrajno zatišje za digitalne tokene.

TRT World