Ukrajinski pisac Volodimir Vakulenko ubijen je od ruskih trupa tokom ruske okupacije Izijuma u oblasti Harkov.        Foto: AP

Ruske snage ubile su najmanje 441 civila u prvim danima prodora Moskve u Ukrajinu, poručeno je iz Ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava, dokumentirajući napade u desecima gradova i pogubljenja po kratkom postupku za koje je rečeno da bi mogli biti ratni zločini.

Stvarni broj žrtava u regijama Kijev, Černihiv i Sumi vjerovatno je mnogo veći, rečeno je iz Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR), u izvještaju objavljenom u srijedu, razmatrajući početak rata od 24. februara do početka aprila, kada su se ruske snage povukle iz tri područja.

"Djela o kojima je riječ počinile su ruske oružane snage koje su kontrolirale ta područja i dovele su do smrti 441 civila (341 muškarca, 72 žene, 20 dječaka i 8 djevojčica)", stoji u izvještaju.

"Postoje jake indikacije da pogubljenja po kratkom postupku dokumentirana u izvještaju predstavljaju ratni zločin namjernog ubistva", rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk u izjavi.

Preko Posmatračke misije Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU), OHCHR je prikupio dokaze iz 102 grada i sela.

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova i odbrane nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Dokumentirana kršenja prava

Moskva je više puta poricala da je ciljala civile u, kako naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" za razoružavanje svog susjeda i uklanjanje opasnih nacionalista s vlasti. Ukrajina i njeni zapadni saveznici napad nazivaju ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Sveukupno, u ratu do 4. decembra OHCHR je rekao da je izbrojao 6.702 smrtna slučaja civila i da njegovo praćenje uključuje kršenja svih strana.

Obim novog izvještaja bio je ograničen na područja pod ruskom kontrolom tokom prvih dana borbi zbog "preovladavanja navoda o ubistvima civila u ova tri regiona", a OHCHR-ove sposobnosti da provjeri i dokumentuje smrt nakon toga su ruske snage povukle vani.

Komisija UN-a zaključila je u oktobru da su ruske snage odgovorne za veliku većinu kršenja prava u prvim danima rata.

Mnoga tijela dokumentovana u novom izvještaju upućivala su na to da su žrtve možda namjerno ubijene, navodi se u izvještaju.

Do kraja oktobra, OHCHR je i dalje pokušavao da potvrdi dodatnih 198 navodnih ubistava civila u tri regiona u to vrijeme.

Neka područja su preuzela najveći teret ubistava, navodi se u izvještaju, kao što je grad Buča u blizini glavnog grada Kijeva, koji je bio pod kontrolom ruskih trupa od 5. do 30. marta.

OHCHR je saopštio da je dokumentovao ubistva 73 civila u Buči i da je u procesu potvrđivanja još 105 slučajeva.

Pogubljenja po kratkom postupku
Navedeni cilj izvještaja je da se pomogne žrtvama dokumentovanjem gubitaka i pokušajem da se počinioci privedu pravdi. Detaljno je analizirano 100 ubistava.

Od toga su 57 klasifikovana kao pogubljenja po kratkom postupku, od čega 30 osoba u pritvoru, dok je 27 žrtava pogubljeno na licu mjesta.

U ostala 43 slučaja civili su ubijeni dok su se kretali unutar ili između naselja pješice ili biciklom, automobilom ili kombijem.

"Većina žrtava je bila meta dok su putovali na posao, dostavljali hranu drugima, posjećivali komšije ili rodbinu ili dok su pokušavali pobjeći od neprijatelja", navodi se.

TRT World