Izraelska vojska otvorila je istragu o incidentu, ali grupe za ljudska prava kažu da takve istrage rijetko dovode do krivičnog gonjenja ili disciplinskih mjera protiv vojnika.         Foto: AFP

Specijalni koordinator Ujedinjenih naroda za bliskoistočni mirovni proces osudio je ubistvo palestinskog djeteta od izraelskih sigurnosnih snaga.

"Osuđujem i duboko sam ožalošćen smrću dvogodišnjeg palestinskog dječaka, koji je teško ranjen u pucnjavi izraelskih snaga sigurnosti u Al Nabi Salehu", napisao je Tor Wennesland na Twitteru.

Dodao je da "civili, a posebno djeca, i dalje snose najveći teret ovog sukoba" i pozvao izraelske vlasti da "odgovorne privedu na odgovornost".

Ranije tokom dana, palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je smrt dvogodišnjeg Mohammada Tamimija, koji je teško ranjen u četvrtak kada je izraelska vojska otvorila vatru na automobil u gradu Nabi Saleh u blizini Ramallaha. U napadu je povrijeđen i njegov otac.

“Greškom pogođen”

Izraelska vojska je saopćila da je početna istraga pokazala da su dvojica palestinskih naoružanih napadača navodno otvorila vatru na obližnje naselje, a izraelske snage sigurnosti su na vatru odgovorile.

Vojska je rekla da je dijete greškom upucano i da žali što je "povrijedio (neborce) i radi na sprečavanju takvih incidenata".

Otac djeteta je, međutim, negirao izraelski narativ, rekavši da u tom području nije bilo razmjene vatre i optužio je izraelsku vojsku da je direktno otvorila vatru na njegov automobil.

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale posljednjih mjeseci usred ponovljenih izraelskih napada na palestinske gradove.

Prema palestinskim podacima, više od 155 Palestinaca je ubijeno od izraelske vojske od početka ove godine. Najmanje 21 Izraelac također je ubijen u odvojenim napadima tokom istog perioda.

TRT Balkan / agencije