Digitalni nomadi najčešće rade freelance poslove poput programiranja, projektnog menadžmenta, dizajna, marketinga i sl.       Foto: Reuters

“Generalno na Balkanu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, postoji veliki potencijal za privlačenje digitalnih nomada”, izjavio je izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić.
Dodao je da je posebna prednost to što Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim bogatstvima i nesvakidašnjom prirodom.

Jedan od razloga zbog čega je Bosna i Hercegovina razlog za njihov stalni boravak je i gostoprimstvo bosanskohercegovačkog naroda.

Ipak, ističe da digitalni nomadi posmatraju i finansijski aspekt, a u BiH za novac koji zarađuju najčešće mogu dobiti mnogo više nego što bi mogli dobiti u zemlji iz koje dolaze, što svakako predstavlja prednost u odnosu na druge države Evrope.

Maglajlić je pojasnio da, osim životnog standarda, veliku ulogu igra i posebna viza za digitalne nomade, te jednostavnost administrativnih procesa.
“Zemlje okruženja su već uveliko otpočele proces olakšanog sticanja privremenog boravka za digitalne nomade. Da bi se zaista krenulo putem privlačenja digitalnih nomada, potrebno je napraviti administrativne olakšice kada je u pitanju dozvola za boravak i rad u BiH”, rekao je Maglajlić.

Precizirao je da digitalni nomadi najčešće rade freelance poslove, a koji se uglavnom odnose na programiranje, projektni menadžment, dizajn, marketing i slično.

Također, poznato mu je da u BiH borave i rade digitalni nomadi, ali taj broj je, kaže, i dalje neznatan s obzirom na potencijal koji postoji, u odnosu na, recimo, Hrvatsku koja je svoj fokus stavila upravo na privlačenje mladih ljudi koji rade online poslove.

FENA