Memorandumom su se Finska i Švedska obavezale da neće pružiti podršku terorističkoj grupi PKK     Foto:AA

Ministri vanjskih poslova Turkiye, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

Memorandum su potpisali ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvosatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turkiye.

U dokumentu se navodi da Turkiye potvrđuje svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a, pristaje da podrži poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.

Memorandumom su se Finska i Švedska obavezale da neće pružiti podršku ograncima terorističke grupe PKK i FETO-u te odbacuju terorizam u svim njegovim oblicima.
Također je dogovoreno da će Finska i Švedska ekspeditivno rješavati zahtjeve Turkiye za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam.

Tri zemlje su potvrdile da između njih više nema nacionalnog embarga na oružje.
Za implementaciju ovih koraka, Turkiye, Finska i Švedska će uspostaviti Stalni zajednički mehanizam, navodi se u dokumentu.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turkiye ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, teroristička organizacija PKK je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije