Na samitu će biti izmijenjen Strateški koncept usvojen na samitu u Lisabonu 2010. godine.     Foto: AA

Stoltenberg je prije sesije samita NATO-a u Madridu dao izjavu za medije.

”Danas ćemo donijeti historijske odluke“, kazao je Stoltenberg, te dodao kako će biti izmijenjen dokument Strateški koncept, usvojen na samitu u Lisabonu 2010. godine.

Istakao je kako u toj verziji dokumenta nije bilo riječi o Kini, a Rusija je smatrana strateškim partnerom. Rekao je i kako će u današnjem dokumentu biti navedeno da je Rusija direktna prijetnja za sigurnost NATO-a, a Kina predstavlja izazov pred vrijednostima i interesima NATO-a.

Stoltenberg je naglasio kako će biti pojačana odbrana.

Dodao je kako očekuju da će sljedeće godine snage visoke spremnosti − koje bi se mogle sastojati i od 300.000 vojnika − biti u pripravnosti te da će te jedinice biti spremne u svojim zemljama, a troškove će finansirati različite zemlje saveznice.

Istakao je i kako će, nakon što su Turkiye, Finska i Švedska jučer potpisale trilateralni memorandum, danas biti donesena odluka o pozivanju Švedske i Finske u članstvo.
Naglasio je da je za članstvo potrebno odobrenje parlamenata 30 saveznica NATO-a, te da ne može predvidjeti koliko će dugo trajati proces odobrenja.

Stoltenberg je kazao kako će danas na samitu NATO-a biti postignut dogovor o paketu podrške Ukrajini, kao i mnogim drugim pitanjima, među kojima su klimatske promjene i cyber sigurnost.

TRT Balkan / agencije