Protesti su izbili u septembru nakon smrti Mahse Amini, koju je državna policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila odijevanja.      Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Iranski zakonodavac je rekao da iranska vlada "obraća pažnju na stvarne zahtjeve ljudi", dan nakon što je visoki zvaničnik sugerirao da je moralna policija u zemlji, čije je ponašanje uzrokovalo pokretanje višemjesečnih protesta, suspendovana.

U izvještaju koji je u nedjelju prenijela novinska agencija ISNA, zastupnik Nezamoddin Mousavi signalizirao je manje konfrontirajući pristup protestima.

“I administracija i parlament insistirali su na tome da je obraćanje pažnje na zahtjeve građana, koji su uglavnom ekonomski, najbolji način za postizanje stabilnosti i suočavanje s neredima”, rekao je.

Mousavijeve izjave uslijedile su nakon zatvorenog sastanka s nekoliko visokih iranskih zvaničnika, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija. Nije se osvrnuo na prijavljeno raspuštanje policije za moral.

Dan ranije, glavni iranski tužilac Mohamed Jafar Montazeri rekao je da je moralna policija "suspendovana", izvijestila je ISNA, ali nije iznijela više detalja.

Nije rekao je li ovo suspendovanje bilo na nacionalnom nivou i trajno, ali je izjavio da će iransko pravosuđe „nastaviti pratiti ponašanje na nivou zajednice“.

Međutim, državni mediji nisu prenijeli takvu odluku.

Na pitanje o Montazerijevoj izjavi, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian nije dao direktan odgovor.

„Budite sigurni da u Iranu, u okviru demokratije i slobode, koji vrlo jasno postoje ovdje, sve ide veoma dobro“, rekao je Amirabdolahjan, govoreći tokom posjete Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Prisustvo policije za moral

Od septembra je zabilježen smanjen broj policajaca za moral širom iranskih gradova i povećanje broja žena koje u javnosti hodaju bez marama, suprotno iranskom zakonu.

Uloga policije za moral, koja provodi zakon o pokrivanju, došla je pod lupu nakon što je uhapšena 22-godišnja Mahsa Amini preminula u pritvoru sredinom septembra.

Amini je uhapšena zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u zemlji.

Njena smrt je pokrenula talas nemira koji je prerastao u pozive na pad iranskih vjerskih vladara.

TRT World