Rusija je pristupila Vijeću Evrope prije 26 godina.     Foto: Reuters

Počevši od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi s drogama i bolestima zavisnosti Vijeća Evrope (Grupa Pompidu), djelimičnog sporazuma Vijeća Evrope iz 1990. godine o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, Otvorenog djelimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organiziranju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog djelimičnog sporazuma o sportu, Proširenog djelimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu historije u Evropi, navodi se u ukazu.

Rusija više neće učestvovati ni u radu Fonda za kulturnu podršku Vijeća Evrope (Eurimages) i Evropske audiovizuelne opservatorije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Rusija je pristupila Vijeću Evrope prije 26 godina.

Delegati iz ove zemlje su od 1996. godine učestvovali u pet glavnih formata saradnje: međuvladinoj (Komitet ministara Vijeća Evrope, CMCE), međuparlamentarnoj (Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, PACE), međuregionalnoj (Kongres lokalnih i regionalnih vlasti), sudskoj (Evropski sud za ljudska prava) i nevladinoj (Konferencija međunarodnih organizacija Vijeća Evrope).

Moskva je 15. marta ove godine počela proces istupanja iz Vijeća Evrope.

FENA