Peskov poručio da se u Moskvi sve što radi Zapad "doživljava kao direktno učešće u sukobu".      Foto: Reuters

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da Rusija na najavljenu isporuku oružja i tenkova Ukrajini gleda kao na njihovu direktnu umiješanost u konflikt.

"Iz evropskih metropola i Washingtona stalno se daju izjave da slanje raznih sistema naoružanja, uključujući tenkove, u Ukrajinu ni u kom slučaju ne znači da su ove zemlje ili alijansa umiješane u borbe koje se vode u Ukrajini. S tim se kategorički ne slažemo", rekao je Peskov.

Kako je kazao, u Moskvi se sve što radi Zapad "doživljava kao direktno učešće u sukobu".

Sjedinjene Američke Države su u srijedu objavile da će poslati tenkove Abrams u Ukrajinu, dok su Njemačka, Španija i Norveška najavile da će Kijevu isporučiti tenkove Leopard 2.

Prva reakcija Rusije na terenu?

Ukrajinski zvaničnici u četvrtak ujutru su rekli da je Rusija pokrenula talas raketnih i samoeksplodirajućih napada dronovima.

Napadi su uslijedili nakon što su evropske zemlje i SAD u srijedu objavile da će poslati napredne borbene tenkove u Ukrajinu, nudeći ono što je jedan stručnjak nazvao "oklopne udarne snage" kako bi pomogli Kijevu da razbije borbeni zastoj.

Njemački kancelar Olaf Scholz sedmicama je bio pod kritikama zbog oklijevanja da odluči o slanju tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Nekoliko drugih evropskih zemalja, uključujući Finsku i Poljsku, reklo je da su spremne da obezbijede svoje zalihe, ali im je potrebno odobrenje Berlina za prenos naoružanja njemačke proizvodnje na treću stranu.

TRT Balkan / agencije