Fernandez de Kirchner je proglašena krivom za prevaru tešku milijardu dolara u vezi s dodjelom ugovora o javnim radovima.     Foto: AA

Savezni sud u Argentini osudio je u utorak potpredsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner na šest godina zatvora i zabranio joj obnašanje javnih dužnosti.

Fernandez de Kirchner je proglašena krivom za prevaru tešku milijardu dolara u vezi s dodjelom ugovora o javnim radovima u južnoj provinciji Santa Cruz tokom mandata predsjednice.

Tužitelji su tvrdili da su ugovori za javne radove bili dodijeljeni prijatelju Fernandez de Kirchner, koji je novac preusmjeravao nazad njoj i njenom preminulnom suprugu Nestoru Kirchneru, također bivšem predsjedniku.

Nakon izricanja presude, Fernandez de Kirchner se oglasila na Youtubeu u direktnom prenosu na svom kanalu, osuđujući ove optužbe.

"Ovo je paralelna državna i pravosudna mafija. Prava kazna nije zatvor, već trajna diskvalifikacija za obavljanje javnih funkcija", rekla je Fernandez de Kirchner.

Ona je također spomenula pokušaj atentata na nju u septembru ove godine, insistirajući na tome da je njeni protivnici u zemlji "žele ili u zatvoru ili mrtvu".

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez osudio je izrečenu kaznu Fernandez de Kirchner.

"Danas je u Argentini osuđena nevina osoba. Neko koga su vlasti pokušale stigmatizovati putem medija i progonile sudije koji se voze u privatnim avionima i borave u luksuznim vilama vikendom", napisao je Fernandez

Fernandez je također istakao da nije ispoštovan odgovarajući proces, insistirajući da se solidariše s Fernandez de Kirchner koju je opisao kao "žrtvu apsolutno nepravednog progona".

Ranije tokom dana, stotine pristalica Fernandez de Kirchner protestovale su pred saveznim sudom u glavnom gradu Buenos Airesu, a mnogi su nosili transparente koji osuđuju ono što smatraju političkim progonom protiv nje.

Fernandez de Kirchner se neće suočiti s neposrednim posljedicama, jer će kaznu morati potvrditi Vrhovni sud.

Prema presudi, njoj je zabranjeno obavljanje javnih funkcija, ali je kao šefica Senata i zakonodavac zaštićena od krivičnog gonjenja.

U prošlosti je potpredsjednica tvrdila da je bila na meti političkih protivnika.

Fernandez de Kirchner bila je predsjednica dva mandata između 2007. i 2015. i ima puno pristaša, posebno nakon što je na nju u septembru pokušan atentat.

TRT Balkan / agencije