Generalna uprava za kulturno naslijeđe i muzeje registrovala je mjesto Karahantepe kao arheološko nalazište.      Foto: AA

Arheološko nalazište Karahantepe jedno je od značajnih naselja iz neolitskog perioda u Urfi, u Turkiye.
20. septembra 2022. Karahantepe je registrovan kao arheološko nalazište od Generalne uprave za kulturno naslijeđe i muzeje.

U okviru studije koja je izvedena radi utvrđivanja kulturnog inventara u Urfi, istraživači su uočili strukture u Karahantepeu tokom istraživanja 1997. godine, u blizini distrikta Kargali, 46 kilometara od centra grada.

Tokom ovih istraživanja pronađeno je više od 250 obeliska u obliku slova "T", koji su slični objektima u Gobeklitepeu, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a prema prvim podacima, pripadaju periodu neolita.


Tokom ovih istraživanja pronađeno je više od 250 obeliska u obliku slova "T".      Foto: AA

Tokom iskopavanja započetih 2019. godine, pronađeni su obelisci u obliku slova "T", statue i mnogi predmeti koji datiraju iz istog perioda kao i Gobeklitepe.

Neki od posjetilaca koji dolaze u Gobeklitepe skreću svoje rute u ovo područje kako bi vidjeli Karahantepe, gdje se iskopavanja nastavljaju.

Nakon rada Ministarstva kulture i turizma, Generalnog direktorata za kulturnu baštinu i muzeje, Karahantepe je prošle sedmice stekao status arheološkog mjesta. U tom kontekstu, oko radova na prostoru bit će postavljene informativne table, a zvaničnici će posjetiocima dati detaljne informacije.

Šef iskopavanja Karahantepea prof. dr. Necmi Karul je rekao da je status arheološkog nalazišta Karahantepe veoma nov i pozitivan za posjetioce.





Karahantepe jedno od mjesta koje je zbog efekta otkopanih ostataka vrlo brzo pretvoreno u ruševinu.      Foto: AA


Karul je naveo da je Karahantepe jedno od mjesta koje je zbog efekta otkopanih ostataka vrlo brzo pretvoreno u ruševinu, te da će to povećati broj posjetilaca.

Karul je rekao da će transformacija Karahantepea u historijsko mjesto omogućiti posjetiocima da njihova posjeta lokaciji bude kvalitetnija i da dobiju informacije o njemu. Činjenica da posjetioci dolaze iz raznih dijelova svijeta i kažu da su upoznati s Karahantepeom preko vlastitih kanala informisanja pokazuje koliko su se arheološke informacije dobijene ovdje učinkovito proširile svijetom − na vrijeme.

TRT Balkan