U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.    Foto: AA

Još četiri broda koji prevoze žito i životne namirnice krenula su u nedjelju iz ukrajinskih luka u sklopu nedavno potpisanog sporazumu u Istanbulu u Turkiye.

Četiri broda su isplovila iz ukrajinskih luka Odesa i Černomorsk između šest i 8.30 sati po lokalnom vremenu.

Također, još tri broda su u subotu napustila luke Odesa i Černomorsk.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije