Industrijska proizvodnja je u oktobru ostala nepromijenjena u odnosu na isti period prošle godine.      Foto: Reuters

Njemačka industrijska proizvodnja blago je pala u oktobru, pokazali su objavljeni službeni podaci, jer su analitičari vidjeli da najveća evropska ekonomija klizi ka zimskoj recesiji.

Proizvodnja je pala za 0,1 posto u oktobru u odnosu na prethodni mjesec, prema preliminarnim podacima federalne agencije za statistiku Destatis.

Ažurirani podaci pokazuju da je proizvodnja u septembru porasla snažnije nego što se mislilo, za 1,1 posto umjesto 0,6 posto.

Uprkos pozitivnoj septembarskoj reviziji i nedavnim poboljšanjima u pokazateljima poslovnog povjerenja, slabi rezultati u oktobru pokazuju da se približava privredni pad, kažu analitičari.

"Njemačka privreda nije pala s litice, već nastavlja svoje dugo klizanje u recesiju", rekao je Carsten Brzeski, šef makrosektora u banci ING.

Rastući troškovi energije

“Pomogle su značajne vladine intervencije za ublažavanje utjecaja brzorastućih troškova energije nakon ruske invazije na Ukrajinu”, rekao je Brzeski.

Berlin je potpisao paket vrijedan 200 milijardi eura (209 milijardi dolara) za ublažavanje utjecaja bolnog rasta cijena za potrošače i kompanije.

Mjere uključuju ograničenje cijene energije koje će stupiti na snagu sljedeće godine, a prema kojem će postotak tipične potrošnje biti ograničen na cijene niže od tržišnih.

"Vladin fiskalni poticaj dovoljno je značajan da ublaži kontrakciju i pretvori tešku zimsku recesiju u blažu", rekao je.

Ali "loše strane i dalje premašuju pozitivne", upozorio je, budući da su dolazne narudžbe pale, a čini se da globalna trgovina slabi.

Rastući troškovi posebno su usporili proizvodnju u energetski intenzivnim industrijama.

Proizvodnja u sektoru smanjena je u oktobru za 3,6 posto na mjesečnom, odnosno 12,6 posto na godišnjom nivou, navodi Destatis.

TRT Balkan / agencije