U saopštenju je naglašeno da nastavak izraelskih napada na Gazu, kao i upadi u džamiju Al-Aksa neće Izraelu donijeti sigurnost.     Foto: Reuters

Palestinski pokret Hamas saopštio je da je Izrael odgovoran za napade na Al-Quds (Jerusalem) i Gazu i da su samo odgovorili na napade.

"Pozivamo naš narod i grupe otpora da se ujedine u otvorenom sukobu protiv okupacije kako bismo odbranili naš Jerusalem i Al-Aksu", objavio je Hamas.

U saopštenju je naglašeno da nastavak izraelskih napada na Gazu, kao i upadi u džamiju Al-Aksa neće Izraelu donijeti sigurnost.

U saopštenju brigade Izz ad-Din al-Qassam, oružanog krila Hamasa, navedeno je da su samo uzvratili na izraelske napade na Pojas Gaze.

"Kao odgovor na napade na Gazu, uzvraćamo sistemima protivvazdušne odbrane i raketama", navodi se.

Izraelska vojska saopštila je da je započela zračne napade na Gazu.

Kako je javio reporter Anadolije, eksplozije su odjeknule u središnjem dijelu blokiranog Pojasa Gaze, a izvedeno je najmanje šest napada izraelskih snaga.

Izraelska vojska je ranije u četvrtak navela i da je najmanje 30 raketa ispaljeno iz južnog Libana prema Izraelu.

Izraelska vojska saopštila je da je njen sistem protuzračne odbrane "Željezna kupola" presreo 15 raketa ispaljenih iz Libana prema sjevernom Izraelu.

Vojska je dodala da je zbog raketnih napada zatvorila svoj vazdušni prostor za civilne letove na sjeveru zemlje.

"Premijer Benjamin Netanyahu je redovno obaviješten o sigurnosnim događajima i izvršit će procjenu situacije sa šefovima sigurnosnih institucija", navodi se u saopštenju Netanyahuovog ureda.

Zasad nijedna grupa u Libanu nije preuzela odgovornost za ispaljivanje raketa. Ranije su libanski mediji objavili da je izraelska vojska artiljerijom gađala jug Libana.

Tenzije su uslijedile nakon što su izraelske snage već dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

TRT Balkan / agencije