Očekuje se rasprava o posljedicama rata u Ukrajini, bit će održane sesije o miru i sigurnosti, energetici, klimi i ekonomiji.      Foto: Reuters

U Pragu, glavnom gradu Češke, održava se prvi sastanak Evropske političke zajednice (AST).

Na sastanku na koji su pozvane 44 evropske zemlje, 43 učestvuju na nivou lidera. Ispred Republike Turkiye sastanku prisustvuje predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Danska premijerka Mette Frederiksen, kako je saopćeno, nije u mogućnosti prisustvovati sastanku zbog ranije preuzetih obaveza.

Uz 27 zemalja Evropske unije (EU), na sastanak, koji se održava na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pozvano je 17 zemalja evropskog kontinenta. Na sastanak nisu pozvane samo Rusija i Bjelorusija.

Samit Evropske političke zajednice donosi poruku evropskog jedinstva, započinje strateške rasprave koje ranije nisu postojale, kazao je prije početka francuski predsjednik Macron.
"Dijelimo isto mjesto, često istu historiju i posvećenost pisanju iste historije", rekao je francuski predsjednik Macron, objašnjavajući cilj Evropske političke zajednice.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nazvao je samit Evropske političke zajednice "Ujedinjenim evropskim narodima", izražavajući nadu u pronalaženje zajedničkog stava o podršci Ukrajini.

Tokom današnjeg sastanka, na kojem se očekuje rasprava o posljedicama rata u Ukrajini, bit će održane sesije o miru i sigurnosti, energetici, klimi i ekonomiji. Također je planirano da čelnici na sastanku održe niz bilateralnih sastanaka.

AST bi trebao funkcionirati kao forum za političke rasprave za evropske zemlje. Očekuje se da će na današnjem sastanku biti odlučeno hoće li se grupa transformirati u institucionalnu strukturu. Nije predviđena službena izjava ili odluka na kraju sastanka.

TRT Balkan / agencije