Cavusoglu je održao sastanak sa švedskim ministrom vanjskih poslova Tobiasom Billstromom i šefom finske diplomatije Pekkom Haavistom u Bukureštu.      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu sastao se na tripartitnom sastanku s ministrima vanjskih poslova Finske i Švedske, koji su ranije podnijeli zahtjev za članstvo u NATO-u.

Cavusoglu je održao sastanak sa švedskim ministrom vanjskih poslova Tobiasom Billstromom i šefom finske diplomatije Pekkom Haavistom u Bukureštu, gdje se nalaze povodom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Cavusoglu je na društvenim mrežama objavio da se sastao na tripartitnom sastanku s ministrima vanjskih poslova Finske i Švedske.

Istakao je da je dvojici ministara ponovo prenio očekivanja Ankare u okviru memoranduma o razumijevanju potpisanog tokom samita NATO-a u Madridu u junu ove godine.

"Na trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Turkiye – Švedska - Finska ocijenili smo korake poduzete u okviru memoranduma i istakli svoja očekivanja", rekao je Cavusoglu.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turkiye je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružati podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK-a, niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turkiye.

TRT Balkan / agencije