Novinar i istaknuti kritičar prestolonaslednika Bin Salmana ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.      Foto: Reuters

Američki savezni sud u Vašingtonu odbacio je tužbu protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, uz obrazloženje da on uživa imunitet pred sudom SAD-a kao aktuelni šef strane vlade.

Okružni sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su podnesku, dostavljenom sudu u novembru, da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni premijer strane vlade, uživa imunitet šefa države od nadležnosti američkih sudova".

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD-u, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnela Čengizova, zajedno s organizacijom za ljudska prava "Demokratija za arapski svet sada", koju je Kašogi i osnovao.

Kašogi, novinar i istaknuti kritičar prestolonaslednika Bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Rijad je tada saopštio da su bivšeg novinara Vašington posta u "odmetničkoj operaciji" ubili agenti poslati da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Američki obaveštajci zaključili su da je prestolonaslednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Muhameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima.

Tanjug