Skup se održava pod nazivom "Strateška komunikacija u doba neizvjesnosti", a okuplja 52 govornika iz 24 države.     Foto: AA

Posljednjeg dana dvodnevnog samita Stratcom 2022 u Istanbulu, u Republici Turkiye, u subotu je naglašena potreba vlada da efikasno koriste komunikaciju.

Obraćajući se na samitu, Murat Karagoz, direktor za informacije u turskom Ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da svijet prolazi kroz eru brzih transformacija.

"Svjedoci smo nekoliko centara moći i suprotstavljenih planova", rekao je on.

Dodao je da je osnovni uzrok za to mentalitet nulte sume u rješavanju višestrukih kriza od klimatskih promjena do energetske nesigurnosti.

"Sa sigurnošću se može reći da nijedna država ne može sama prevladati ove izazove", rekao je on.

Naglasio je potrebu međunarodne solidarnosti i saradnje u rješavanju ovih izazova, ali je ocijenio da je glavni problem nedostatak povjerenja među državama.

Karagoz je citirao izjavu turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je ovu situaciju opisao kao začarani krug.

"On je u suštini rekao da ovaj nedostatak dijaloga hrani nepovjerenje, a nepovjerenje vodi do podjela i polarizacije, što onemogućuje dijalog", dodao je Karagoz dodajući da se mora prekinuti začarani krug.

U petak je u turskoj metropoli Istanbulu počeo dvodnevni samit na kojem se učesnici bave globalnim temama iz oblasti strateške komunikacije. Skup se održava pod nazivom "Strateška komunikacija u doba neizvjesnosti", a okuplja 52 govornika iz 24 države.

TRT Balkan / agencije