Novi članovi Velike narodne skupštine Turkiye polažu svečanu zakletvu

Novi članovi Velike narodne skupštine Turkiye polažu svečanu zakletvu

Partija pravde i razvoja (AK partija) pobijedila je s osvojenih ukupno 268 mjesta u parlamentu.
Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je prvom dijelu svečane sjednice.       Foto: AA

Članovi novog saziva Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM) danas polažu svečanu zakletvu i preuzimaju mandate, a početku ceremonije prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Parlamentarni izbori u Turkiye održani su 14. maja, a Vrhovna izborna komisija je prije tri dana objavila zvanične rezultate izbora.

Čelnik Stranke nacionalnih pokreta (MHP) Devlet Bahceli (75) predsjedava sjednicom kao najstariji zastupnik. Dužnost predsjedatelja obnašat će do izbora novog rukovodstva na inauguralnom zasjedanju.

Prisutni u dvorani su odali počast osnivaču Republike Kemalu Ataturku, a prvi je zakletvu položio Bahceli.

Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je prvom dijelu svečane sjednice, a očekuje se da će polaganje zakletvi trajati i do deset sati.

Na izborima 14. maja Erdoganova Partija pravde i razvoja (AK partija) pobijedila je s osvojenih ukupno 268 mjesta u parlamentu.

Uz AK partiju, njeni partneri iz Narodnog saveza, Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 50 mjesta, a Partija ponovnog blagostanja (YRP) pet, osiguravši zajedničku većinu od 323 mjesta od ukupno 600 u parlamentu.

Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 169 mandata, a s partnerima iz Nacionalnog saveza osigurala je ukupno 212 mjesta u parlamentu.

Preostalih 65 mjesta u parlamentu osvojio je Savez rada i slobode, koji čine Partija zelene ljevice sa 61 zastupničkim mjestom i Turska radnička partija s četiri.

TRT Balkan / agencije