Turkiye je platila visoku cijenu terorističkih napada, poručio je grčki premijer. Foto: Reuters

Turkiye je platila visoku cijenu terorističkih napada, stoga su njene zabrinutost zbog terorizma kurdskih grupa legitimne, izjavio je u četvrtak u Madridu grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

“Zabrinutost Turkiye je legitimna kada je u pitanju terorizam koji su počinile kurdske organizacije. Turkiye je platila visoku cijenu zbog takvih terorističkih akata”, rekao je Mitsotakis na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Madridu.

Što se tiče bilateralnih odnosa dviju zemalja, Mitsotakis je rekao da Grčka i Turkiye moraju nastaviti da razgovaraju kako bi svoja pitanja riješile na "civilizovan način".

"Moramo se sastati, moramo razgovarati. Moramo se nositi sa našim razlikama na civilizovan način, u okviru dobrosusjedskih odnosa i uz međunarodno pravo kao jedinu referentnu tačku. Ne postoji drugi okvir na koji se možemo osloniti da bismo riješili naše razlike", rekao je grčki premijer Mitsotakis.

Dodao je da Turkiye nije pokrenula nikakva pitanja protiv Grčke tokom samita NATO-a u Madridu čiji je fokus bio rat u Ukrajini.

Podsjetimo, ove izjave dolaze u periodu izraženih zabrinutosti Turkiye po pitanju statusa arhipelaga na jugoistočnom kraju Egejskog mora.

Upravo nedavna posjeta grčkog premijera jednom otoku tog arhipelaga izazvala je brojne osude i stavila to područje ponovo u centar pažnje.

Otok Keci

Prema međunarodnom pravu, otok Keci (Pserimos) je zatvoren za naselja i među otocima je koji ne bi smjeli biti vojno aktivni. Međutim, proteklih dana brojni su dokazi objavljeni koji prikazuju aktivnu militarizaciju otoka.

Tokom svoje posjete, kojoj je dat značajan prostor u grčkim medijima, Mitsotakis je na svom profilu na društvenim mrežama objavio grčku zastavu nacrtanu na otoku, te natpis "Plavo Egejskog mora susreće se s plavom zastavom".

Iz Turkiye napominju i podsjećaju da otok turski u skladu s 12. člankom Ugovora iz Lausanne zbog svoje udaljenosti od kopna.

TRT Balkan / agencije