Altun je istakao da žene u medijima doprinose transformaciji šireg društvenog poretka. Foto: AA

Učešće žena u medijima treba biti veće jer taj sektor zahtijeva i perspektive žena, rekao je u ponedjeljak Fahrettin Altun, šef za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye.

"Transformacija prije svega počinje jezikom. U ovom trenutku smatram da je izuzetno važno da žene koje rade u medijima daju svoj doprinos", rekao je Altun na panelu pod nazivom "Biti žena u medijima", održanom u organizaciji Anadolu Agency, u turskoj prijestolnici Ankari.

Altun je pozvao menadžere i nadležne u medijima da se poveća broj žena u tom sektoru jer je medijskoj industriji potrebna, kako je rekao, značajnija ženska perspektiva.

Istakao je da se stavovi i mišljenja žena pozitivno reflektiraju u medijskim sadržajima jer žene mogu uočiti različite detalje.

"U suštini, žene treba da nađu svoje mjesto u medijima s vlastitim identitetom u ličnom, porodičnom i društvenom životu", dodao je Altun.

Napomenuo je da se konačno mora kolektivno suprotstaviti, kako je kazao, "vještačkom, iskrivljenom, nametnutom i komodificiranom" predstavljanju žena.

Altun je dodao da žene u medijima također doprinose transformaciji šireg društvenog poretka.

"Kako se moć i zastupljenost žena u medijima budu povećavali, tako ćemo sve više moći postići pravedniji društveni poredak“, rekao je Altun.

Na kraju je poručio da će Turkiye odlučno nastaviti s naporima da eliminiše nejednakost, diskriminaciju i nasilje prema ženama, te dalje jačati položaj žena u porodičnom i poslovnom životu.

TRT Balkan / agencije