Erdogan: Turkiye će definitivno završiti 30 km dubok sigurnosni pojas

Erdogan: Turkiye će definitivno završiti 30 km dubok sigurnosni pojas

Napadi neće umanjiti našu odlučnost, rekao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.
Ankara je od 2016. godine izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika. Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u subotu je izjavio da će ova država završiti 30 kilometara dubok sigurnosni pojas duž svoje južne granice.

Govoreći na sastanku u južnoj provinciji Sanliurfa, Erdogan je rekao da napadi neće odvratiti zemlju od odlučnog stava o osiguranju južne granice.

"Definitivno ćemo završiti sigurnosni pojas dubok 30 kilometara koji uspostavljamo duž naših južnih granica. Napadi neće umanjiti našu odlučnost", rekao je Erdogan.

Ankara je od 2016. godine izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika. "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019) nazivi su operacija u kojim je od terorističke okupacije oslobođeno šire područje duž pograničnog pojasa na sjeveru Sirije.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije