On je dodao da Ankara i Ljubljana imaju potencijal da poboljšaju saradnju u oblastima privrede i trgovine.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je u srijedu strateško partnerstvo između Turkiye i Slovenije uspostavljeno 2011. godine.

"Vjerujem da će naša solidarnost, koja se razvila na osnovu prijateljstva, savezništva i strateškog partnerstva, postati jača na svim poljima, uključujući i proces pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u Ankari.

Erdogan je uz najviše državničke počasti primio u srijedu u Ankari predsjednika Slovenije Boruta Pahora. Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, nakon čega je uslijedio sastanak na kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, procesu članstva Turkiye u EU, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Erdogan je nakon sastanka izjavio da "prijateljski odnosi i saradnja između Turkiye i Slovenije daju veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti".

Podsjetio je da je, nakon neuspjelog državnog udara 2016. u Turkiye, predsjednik Slovenije bio prvi šef države članice EU koji je posjetio Ankaru u znak solidarnosti.

On je dodao da Ankara i Ljubljana imaju potencijal da poboljšaju saradnju u oblastima privrede i trgovine.

"Kao saveznici u NATO-u, Turkiye i Slovenija moraju poduzeti zajedničke korake, posebno u oblasti odbrane", rekao je Erdogan.

Pahor je izjavio da Slovenija cijeni posredovanje Turkiye između Rusije i Ukrajine kako bi se ublažile tenzije u regionu.

Dodao je i da velika većina Slovenaca saradnju s Turkiye ocenjuje pozitivno.

Lideri Turkiye i Slovenije su nakon sastanka prisustvovali potpisivanju bilateralnih sporazuma.


TRT Balkan / agencije