Najavio je i nastavak odlučne politike rješavanja problema sa kojima su suočeni stanovnici južnih turskih regija koje su u februaru pogođene razornim zemljotresima.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će svih 85 miliona turskih građana zajedno graditi viziju “Stoljeće Turkiye“.

“Implementirat ćemo dva koncepta, stabilnost i povjerenje. Gradit ćemo Stoljeće Turkiye sa stabilnošću i samopouzdanjem“, rekao je Erdogan nakon prvog sastanka novog kabineta u Ankari.

Turski predsjednik Erdogan je izborio novi petogodišnji mandat šefa države nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja, a u subotu je predstavio novi kabinet nakon svečanog polaganja zakletve. Prthodno je 14. maja održan prvi krug predsjedničkih izbora te parlamentarni izbori u Turkiye.

“Na ovim izborima svi u Turkiye su pobijedili s nama i našim savezom. Bez obzira na njihove političke preferencije, svih 85 miliona građana je pobijedilo“, rekao je Erdogan.

Kazao je i kako je nacija sačuvala svoju volju i budućnost rekordnim sudjelovanjem na izborima, dodavši kako je turska demokratija postala referentna tačka za svijet.

Erdogan je obećao da će zagrliti svakog građanina, rekavši da će nastaviti raditi za zemlju ne isključujući nikoga.

“Prijedlog ustavne reforme, koji smo stavili na dnevni red prije izbora, dat ćemo na procjenu novom sazivu parlamenta“, rekao je Erdogan.

Istakao je da pred novim kabinetom nije lagan posao, ali da je odlučan da se uhvati u koštac i riješi probleme i izazove sa kojim se država i građani suočavaju, uključujući i inflaciju.

Najavio je i nastavak odlučne politike rješavanja problema sa kojima su suočeni stanovnici južnih turskih regija koje su u februaru pogođene razornim zemljotresima.

Prije početka današnje sjednice, Erdogan je članove kabineta predvodio u posjeti i odavanju počasti u Anitkabiru, mauzoleju osnivača Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

TRT Balkan / agencije