Nogomet - Danas poznati posljednji četvrtfinalisti na SP u Kataru

Nogomet - Danas poznati posljednji četvrtfinalisti na SP u Kataru

Na 22. svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru danas će biti poznati posljednji četvrtfinalisti.
Švicarska i Portugal će se treći put sastati ove godine.     Foto: Reuters

U preostala dva susreta osmine finala danas se sastaju Španija i Maroko (Al Rayan, 16.00 sati) te Portugal i Švicarska (Lusail, 20.00).

Do sada su poznata tri četvrtfinalna para, to su Nizozemska - Argentina, Francuska - Engleska i Hrvatska - Brazil.

Ulogu favorita u prvom susretu današenjeg programa imaju Španci, sa dosta mladih i tehnički odličnih igrača, iako su Morakanci pokazali da mogu pobjediti i najveće ekipe. Španci su u grupnoj fazi uz Englesku bili najefikasnija ekipa.

Sa druge strane, afrički predstavnik je bez poraza osvojio prvo mjesto u F-grupi ispred svjetskog viceprvaka Hrvatske, Belgije i Kanade, a uz Englesku i Nizozemsku osvojio je najviše bodova u grupnoj fazi.

U tri dosadašnja međusobna susreta Španija je sva tri puta slavila protiv Marokanaca.

Posljednji četvrtfinalista biće pobjednik susreta Portugal - Švicarska. Portugalci imaju kavlitetnije igrače, predvođene Cristianom Ronaldom, koji nije u pravoj formi. Njegovu ulogu u ekipi preuzeo je novi lider Bruno Fernandes. Portugalci su prvu fazu takmičenja okončali na prvom mjestu u H-grupi, iako su u zadnjem susretu neočekivano poraženi od Južne Koreje.

I pored blage prednosti koju stručnjaci daju Portugalcima, Švicarska nije bez šanse za plasman u četvrtfinale. Švicarci grupnu fazu takmičenja okončlali su na drugom mjestu u G-grupi sa istim brojem bodova kao Brazilci, nakon sjajne pobjede u odlučujućem susretu sa Srbijom.

Švicarska i Portugal će se treći put sastati ove godine, zadnji put su igrali u Ligi nacija kada su Švicarci slavili sa 1:0.

Švicarska je do sada zabilježila jedan nastup u četvrtfinalu i to 1954. godine kada je bila domaćin, dok je Portugal dva puta igrao u ovoj fazi takmičenja.

Četvrtfinalni susreti igraju se 9. i 10 . decembra. U petak će igrati Nizozemska i Argentina te Hrvatska - Brazil, a u subotu Francuska - Engleska te pobjednici današnjih utakmica.

FENA