Učenici Maarif škola u BiH poslali poruke podrške vršnjacima u Turkiye

Učenici Maarif škola u BiH poslali poruke podrške vršnjacima u Turkiye

Neki učenici su pripremili crteže i pisali pisma vršnjacima u Turkiye, a neki su poslali poruke podrške.
Neki učenici su pripremili crteže i pisali pisma vršnjacima u Turkiye, a neki su poslali poruke podrške.     Foto: AA

Učenici Maarif škola u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo) poslali su poruke podrške i jedinstva vršnjacima koji su preživjeli zemljotrese koji su 6. februara pogodili jug Turkiye.

Neki učenici su pripremili crteže i pisali pisma vršnjacima u Turkiye, a neki su poslali poruke podrške.

Predstavnik Turske fondacije "Maarif" u Bosni i Hercegovini Yakup Gul u razgovoru za Anadoliju govorio je o aktivnostima škole za žrtve zemljotresa koji su pogodili južne turske provincije.

Podsjetio je da Turska fondacija "Maarif" ima kampuse na dvije različite lokacije u Sarajevu.

"U Bosni i Hercegovini djelujemo oko pet godina. Počeli smo prvo s radom u našem kampusu na Mojmilu. Osim toga, škola 'Isa-beg Ishaković' na Vracama pridružena je našim školama", rekao je Gul.

Istakao je da se u oba kampusa provode međunarodni Cambridge i IB (International Baccalaureate) programi i lokalni školski plan i program Kantona Sarajevo.

Dodao je da planiraju otvoriti vrtić u sarajevskoj četvrti Dobrinja, a u Tešnju se planira otvaranje škole i već su podnijeli potrebne zahtjeve.

Napominje da u njihovim školama imaju učenike na svim nivoima, od najmlađih do završnih godina srednje škole.

"Skoro 700 učenika školuje se u naša dva kampusa", kazao je Gul.

Novčana pomoć za stradale u zemljotresu

Gul je istakao da su svi bili duboko potreseni i ožalošćeni zbog razornih zemljotresa na jugu Turkiye.

"Došao nam je jedan naš učenik i rekao da želi nešto učiniti za djecu koja su stradala u zemljotresima u Turkiye. Inspirisani ovom idejom, pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava među našim učenicima, roditeljima i zaposlenicima. Prikupljena je novčana pomoć od blizu 20 hiljada KM (10 hiljada eura) i uplaćena u Ziraat Banku", kazao je Gul.

Istakao je da su osim novčane pomoći, učenici pisali pisma žrtvama zemljotresa, a srednjoškolci pomažu kao volonteri u centrima za prikupljanje pomoći za stradale u zemljotresima.

Poruke podrške za Turkiye

Učenica 4. razreda srednje škole Nudžejma Gološ uputila je poruku podrške vršnjacima u Turkiye.

"Želimo da znate da su vaša braća i sestre iz Bosne i Hercegovine uz vas. Vaša bol je i naša bol. Vijest o zemljotresu nas je mnogo rastužila. Turkiye, koja je pružala podršku našoj zemlji tokom rata, danas može računati na podršku Bosne i Hercegovine", kazala je ova učenica.

Ahmed Genjga, također srednjoškolac Maarif škola u Sarajevu, istakao je da ga je vijest o zemljotresu u Turkiye mnogo rastužila.

Podsjetio je da su ljudi izgubili živote i svoje porodice te da su se njihovi životi promijenili preko noći.

"Turkiye je bila uz nas u ratu u Bosni i Hercegovini. Turkiye može računati na podršku naše zemlje. Mnogo vas volimo", kazao je ovaj učenik.

TRT Balkan / agencije