Razgovor se dotaknuo i stipendija za pomoć ugroženim bjeloruskim studentima te pomoći dijaspori u Hrvatskoj.      Foto: AA

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se sa Svetlanom Tihanovskom, čelnicom bjeloruske oporbe u inozemstvu, pri čemu je iskazana podrška Hrvatske demokratskim snagama u Bjelorusiji koje se protive ratu protiv Ukrajine.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je ovo prvi posjet Hrvatskoj Svetlane Tihanovska koja je, ocijenio je, predstavnica bjeloruskih oporbenih demokratskih snaga, koja se bori za demokratsku budućnost bjeloruskog naroda.

“Zajedno s našim europskim saveznicima podupiremo težnju bjeloruskog naroda za vladavinom prava, demokratskim standardima i slobodnim te pravednim izborima”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako je situacija u Bjelorusiji visoko na listi prioriteta Europske unije, osudio je progon koji je pokrenut protiv Tihanovske, kao i kršenje ljudskih prava i slobode govora u Bjelorusiji od strane Lukašenkovog režima.

“Hrvatska podupire daljnju implementaciju mjera prema Lukašenkovom režimu kojima Europska unija nastoji odvratiti bjeloruske vlasti od nasilja nad mirnim prosvjednicma te od instrumentalizacije migranata u političke svrhe putem hibridnih napada na granice EU. Osuđujemo sve načine na koje Rusija preko Lukašenkovog režima djeluje na područje Ukrajine”, naglasio je Grlić Radman.

Svetlana Tihanovska pohvalila je proaktivnu politiku Hrvatske u pomoći Ukrajini na međunarodnoj političkoj sceni.

“Razgovarali smo kako spriječiti sudjelovanje bjeloruskih trupa u ratu protiv Ukrajine, kako pomoći bjeloruskim partizanima i dobrovoljcima te ojačati izolaciju Lukašenka na međunarodnoj razini”, navela je Tihanovska.

Razgovor se dotaknuo i stipendija za pomoć ugroženim bjeloruskim studentima te pomoći dijaspori u Hrvatskoj.

“Bjelorusija je postala veliki zatvor i važno je osigurati da ljudi mogu naspustiti zemlju kako bi nastavili svoju borbu”, dodala je Tihanovska, govoreći o vizama za bjeloruske građane.

Tihanovska je upozorila kako je potrebno razlikovati građane Bjelorusije od Lukašenkovog režima, istaknuvši kako je 86 posto Bjelorusa protiv sudjelovanja Bjelorusije u agresiji na Ukrajinu. Ocijenila je kako pripadnici tamošnje vojske ne žele sudjelovati u ratu protiv Ukrajine te kako njihovi građani Ukrajinu smatraju prijateljskom zemljom. Izrazila je stoga sumnju da će bjeloruska vojska sudjelovati u tom ratu jer je, navela je, Lukašenko procijenio kako bi velik broj vojnika prešao na ukrajinsku stranu.

“Bjelorusija nije Rusija. Bjelorusija je uvijek bila dio europske zajednice kojoj težimo”, poručila je i dodala:

“Ešaloni ruske opreme i vojnika stigli su u Bjelorusiju, u čemu su ih ometali naši partizani onesposobljavanjem željezničkih linija, što je pomoglo u usporavanju ruskih trupa u naletu na Ukrajinu u početku rata. Lukašenko je jeftin Putinov saveznik, vrlo poslušan, njih obojica znaju da bi mobilizacija bjeloruskih trupa u ovaj rat destabilizirala ionako destabiliziranu zemlju. Prisutnost ruskih trupa u našoj zemlji drži u strahu građane Bjelorusije.”

Nakon sastanka sa Grlić Radman, planiran je sastanak Tihanovske i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

TRT Balkan / agencije