Tajani je Vučića nazvao "čovekom mira".           Foto: AA

Potpredsednik Vlade Italije i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani poručio je danas u Beogradu da je Evropa budućnost regiona.

"Mi podržavamo pristupanje Srbije i želimo da Balkan što pre postane deo EU, i to politički", rekao je Tajani na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da je "siguran da se budućnost Zapadnog Balkana zove Evropa".

Tajani je najavio da će početkom aprila organizovati sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balakana u Rimu, kako bi se potvrdila privrženost Italije ideji da je Balkan deo Evrope.

On je Vučića nazvao "čovekom mira" i rekao da pregovori o pitanju Kosova nisu bili laki, ali da je Vučić zaslužan što je situacija na prostoru Balkana danas mirnija.

"Srbija može da ima odlučujuću ulogu kojom bi se garantovala stabilnost na jednom području, što bi doprinelo i rešavanju pitanja migracija i više mogućnosti sda rešavamo ratne sukobe koji su bili prisutni na ovim prostorima", rekao je Tajani.

Tajani je rekao da je nova Vlada Italije odlučila da politiku prema Balkanu uspostavi kao strateški prioritet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom evropskog sporazuma o Kosovo i aneksa o implementaciji, da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se s tim usmeno saglasi i da niko sem predsednika i u nekim slučajevima premijera i ministra spoljnih poslova ne može da proizvede pravne posledice za Srbiju.

"Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni jedinu obavezu - formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je ponovio da nema govora o priznanju Kosova, članstvu u Ujedinjenim nacijama i agencijama i telima UN, dok se može govoriti o svemu drugome što vodi boljim odnosima s Albancima.

Vučić je rekao da je Italija uvek podržavala Srbiju i na evropskom putu i u međunarodnim forumima i da nikada nije vodila politiku pritisaka na Srbiju.

On je ukazao i na važnost ekonomske saradnje s Italijom, koja je drugi najveći strani investitor, koji u Srbiji zapošljava oko 22.000 i najavio početak proizvodnje električnog automobila u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu.

TRT Balkan / agencije