Prema podacima Uniije sindikata prosvetnih radnika koja širom zemlje broji 30.000 članova, današnjem masovnom protestu pridružili su se zaposleni u 820 srednjih i osnovnih škola iz 47 gradova.     Foto: AA

Uz zahtev da zaposleni u obrazovanju dobiju status službenog lica i da se u školama zaustavi nasilje, u gradovima širom Srbije prosvetni radnici organizovali su protest "Stop nasilju u školama“ i na jedan dan ili jedan školski čas obustavili nastavu.

Na poziv članova Unije sindikata prosvetnih radnika upućen svim kolegama, u Nišu se odazvalo nekoliko stotina učitelja, nastavnika, roditelja i đaka koji su se okupili na Trgu kralja Milana u centru grada. Transparentima su poručili "Pružamo znanje, očekujemo poštovanje“, "Danas stolilca, sutra pesnica“ i "Stop nasilju nad nastavnicima“.

Ove poruke su aluzija na nedavni slučaj maltretiranja prosvetnog radnika u srednjoj školi u Trsteniku kada je jedan đak za vreme nastave izmakao nastavnici stolicu zbog čega je ona pala na pod, dok su dvojica to snimala telefonom, a snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama.

"Došli smo na skup da podelimo tugu, duševni bol i poniženje s koleginicom iz Trstenika zbog nedela koje su uradila bahata i zaštićena deca. Došli smo da skrenemo pažnju ministru prosvete da radi svoj posao, a direktorima pojedinih škola, pa i pojedinim kolegama, da na prikrivaju nasilje u svojim školama“, kaže Marislav Stevanović koji predaje u Gimnaziji "Svetozar Marković“ i Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Kaže da kao nastavnik sa 39 godina radnog iskustva primećuje veliki porast nasilja u školama i da se profesija kojom se on bavi sve manje ceni.

Njegova koleginica iz Gimnazije "Stevan Sremac“ Zorica Milenković ističe da prosveta i obrazovanje treba da budu stubovi društva.

"Školujemo i lekare i buduće prosvetne radnike, profesore, psihologe... Zato je važno da taj sistem bude stabilan i da bude bezbedan. Došla sam da podržim kolege i da pošaljemo poruku da smo došli do granice. Moramo svi da se udružimo, celo društvo, od vrha do škole i očekujemo veliku podršku roditelja, ona je neophodna“, kaže Milenković.

Poslednjih nedelja, u Srbiji se desilo nekoliko incidenata u kojima su đaci dobili teške povrede. Krajem novembra u Subotici, učenika osmog razreda vršnjaci su oborili na zemlju, a zbog povreda koje je zadobio lekari su mu odstranili slezinu. U jednoj od niških gimnazija, šesnaestogodišnjak je 29. novembra upao u učionicu vršnjaka i udarao ga pesnicom, dok je dan kasnije u Novom Pazaru grupa đaka napala četrnaestogodišnjaka i polomila mu jagodičnu i viličnu kost.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika koja širom zemlje broji 30.000 članova, današnjem masovnom protestu pridružili su se zaposleni u 820 srednjih i osnovnih škola iz 47 gradova.

TRT Balkan / agencije