Kurti je kazao da su mnogi prisustvo policije nazvali nasilnim ulaskom u opštinske zgradu, ali nema potrebe da se to tako naziva jer ta zgrada pripada Kosovu.     Foto: AA

Na zahtev opozicije u Skupštini Kosova u toku je prlamentarna debata o situaciji nakon poslednjih tenzija koje su se dogodile u opštinama na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Premijer Kosova Albin Kurti je obraćajući se zastupnicima rekao da odluka da novi gradonačelnici uđu u opštinske zgrade na severu zemlje u pratnji policije nije bila iz političkih, već bezbedonosnih razloga.

"U ovom trenutku moram da istaknem da je praćenje novih predsednika snagama bezbednosti ocena bezbednosnih institucija, koje procenjuju stepen opasnosti, tako da to nije politička odluka, već se ja kao premijer podržavam toga. I tada, i danas. Oni su tačno procenili i narednih dana se pokazalo da su ispravno procenili", rekao je Kurti.

Kurti je kazao da su mnogi prisustvo policije nazvali nasilnim ulaskom u opštinske zgradu, ali nema potrebe da se to tako naziva jer ta zgrada pripada Kosovu.

“Ne ulazi policija nasilno u svoju zgradu. Gradonačelnik opštine ne ulazi nasilno u svoju zgradu. To je njegova kancelarija. Ne mogu da zatvorim oči kada kriminalne grupe fašističko-paravojnog tipa prete ustavnom i pravnom poretku Republike. Svestan sam da nisu svi koji učestvuju na skupovima ispred zgrada deo takvih grupa, ali su, nažalost, mnogi srpski građani zbog pritisaka i pretnji zvaničnog Beograda prinuđeni da služe kao živi štit za napade takvih kriminalnih grupa“, kazao je Kurti.

Takođe je naveo da Srpska lista treba da snosi posledice zbog povlačenja iz kosovskih institucija i bojkota lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, a ne Kosovu.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi je kritikovao Kurtija zbog preduzimanja akcija na severu, bez koordinacije sa međunarodnim partnerima.

"Prvi put ste nas doveli u situaciju da nas državni sekretar Sjedinjenih Država javno osudi. Ne samo ono, ali on je najvažniji jer je naš odnos sa SAD-om svetinja. Nećemo dozvoliti da ga ugrozite, jer je svetinja", kazao je Krasniqi.

Ustvrdio je da je do ove situacije došlo zbog Kurtijevih grešaka, koji je insistirao na preregastaciji vozila sa KM na RKS tablice, zbog čega su srpski predstavnici izašli iz kosovskih institucija. Upitao je i gde su sada te tablice.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku je naglasio da Kosovo ne može da ostvari svoja prava bez koordinacije sa svojim zapadnim saveznicima.

"Ne samo bez saveznika, već sa saveznicima koji su jasno protiv nas, naša zemlja verovatno neće uspostaviti ni suverenitet, ni integritet, ni stabilnost. Naša zemlja će verovatno izgubiti i saveznike i suverenitet, a Albin Kurti nas danas šalje ovim putem, i bez saveznika i bez suvereniteta“, rekao je Abdixhiku.

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj zatražio je od poslanike da pokrenu inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

"Ko ima koristi od ovoga osim Putina, Rusije, dobija Srbija. Iz tog razloga vas molim da idemo na iglasavanje nepoverenja i zaustavimo ovo“, rekao je Haradinaj tokom govora.

Srpska lista je početkom novembra prošle godine napustila sve kosovske institucije na severu Kosova zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

TRT Balkan / agencije