Sentop je naglasio značaj postizanja ciljanog obima trgovinske razmjene između dvije zemlje u visini pet milijardi dolara.      Foto: AA

Sentop je pohvalio predsjedavanje Srbije Parlamentarnom skupštinom Crnomorske ekonomske saradnje i zahvalio predsjedniku Narodne skupštine Srbije Vladimiru Orliću od kojeg je danas i preuzeo predsjedavanje ovom organizacijom, u ime Turkiye.

Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što predsjedavanje prelazi na Turkiye, "tako da ćemo i u narednom periodu nastaviti s podrškom radu ove naše organizacije".

"Odnosi Srbije i Turkiye su u svom zlatnom dobu, kao što je rekao predsjednik parlamenta Orlić, ali i ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U temeljima tih odnosa je blisko prijateljstvo naših predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića", rekao je Sentop.

Sentop je kazao i da su odnosi među parlamentima dvije zemlje na izuzetno visokom nivou.

Podsjetio je na posjetu turskog predsjednika Erdogana Srbiji u septembru, ali i na svoju prošlogodišnju posjetu, te pozvao Orlića u posjetu Turkiye.

Ove posjete na visokom nivou, kako je naveo Sentop, imaju pozitivan efekat i na ekonomske, trgovinske i ostale odnose.

Sentop je naglasio značaj postizanja ciljanog obima trgovinske razmjene između dvije zemlje u visini pet milijardi dolara.

"Investicije Turkiye u Srbiji su sve veće, posebno u posljednjih deset godina, s milion su povećane na 400 miliona dolara, i sve ove investicije imaju posebnu konotaciju jer mi i s našim privrednicima vjerujemo u pristup obostrane dobiti, zajednički interes sa zemljom u kojoj investiramo", pojasnio je Sentop.

Kako je rekao, odnosi Turkiye i Srbije su važni na bilateralnom planu, ali su i veoma važni za mir i prosperitet kompletnog Balkana.

"Smatramo da je sigurnost na Balkanu sigurnost i u Evropi, a u temeljima mira Balkana su odnosi Srbije i Turkiye, tako da ćemo kroz naše parlamente raditi na tome da ostvarujemo mir i prosperitet i utječemo na razvoj odnosa svih zemalja", poručio je Sentop.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye se danas sastao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

TRT Balkan / agencije