"Naše ćemo iskustvo prenijeti našim susjedima, osobito na JI Europe", dodao je Plenković.        Foto: Hina

"Stoga je važno da Europa, Europska unija, sve njene članice, ali i one zemlje koje imaju ambiciju postati dio Europe, u potpunosti osvijeste ugroze s kojom smo suočeni danas. Ona zahtijeva snagu, otpornost, investicije, političko vodstvo, odlučnost kako bismo se suočili s ogromnim izazovom koji je pred nama", poručio je Andrej Plenković.

Na današnji dan, 9. svibnja 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio je stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je osnovana manje od godinu dana kasnije, 18. travnja 1951. godine, čime je započet proces europskih integracija.

Taj događaj obilježen je danas na Europskom trgu u Zagrebu.

Predsjednik vlade se osvrnuo i na činjenicu da se ove godine obilježava 10. obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji, rekavši da "smo politički za stolom među onima koji najkonkretnije odlučuju o sudbinama naših života, našeg ekonomskog statusa i gospodarskog razvoja".

"Naše ćemo iskustvo prenijeti našim susjedima, osobito na JI Europe, ali isto tako i prijateljima u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, koji imaju jednaku ambiciju", dodao je Plenković.

Direktor za urede Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clark kazao je da je Unija željeno odredište za mnoge koji se nalaze onkraj njenih granica i da je njezina zastava "simbol nade, simbol mira i simbol demokracije".

"Ova demokracija mora biti njegovana i zaštićena jer se ne smije uzeti zdravo za gotovo. Živimo u svijetu, gdje je demokracija brutalno napadnuta, bombama i raketama i oružjem i napadnuta je podmuklo dezinformacijama, lažima i poigravanjem s našim najnižim instinktima. No, kako bismo je branili, svi moramo sudjelovati", poručio je Clark.

Diana Helen Madunic, veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, podsjetila je na Schumanovu deklaraciju i utemeljenje političke suradnje usmjerene prema tome da se rat u Europi "učini nezamislivim".

"No, nažalost, Europa se ponovno suočava s ratom zbog nezakonitog napada Rusije na Ukrajinu. Zato je važno da budemo ujedinjeni u podršci za Ukrajinu i protiv ruske agresije", rekla je Madunic.

HINA