Salvioli je izrazio zahvalnost na saradnji Vlade i institucija Republike Kosovo i izrazio solidarnost sa žrtvama i narodom Kosova, saopšteno je iz Vlade Kosova.     Foto: AA

Kurti je istakao posvećenost Vlade pravdi i suočavanju s prošlošću. On je rekao da je potrebna rehabilitacija i obnova pravde za žrtve i preživjele, jer je porodicama veoma teško da nastave normalno živjeti nakon gubitaka i patnji.

On je izdvojio neke od inicijativa Vlade Kosova, kao što su osnivanje Instituta za zločine počinjene tokom rata, izradu Nacionalne strategije za tranzicionu pravdu, kao i jačanje Odjeljenja za ratne zločine u Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Kosovski premijer je govorio i o izmjenama Zakonika o krivičnom postupku koje omogućavaju suđenje u odsustvu za slučajeve ratnih zločina, s obzirom na to da se većina počinilaca ratnih zločina na Kosovu nalazi u Srbiji, a Srbija odbija da ih preda pravdi.

Kurti je istakao pitanje onih koji su nasilno nestali tokom rata i porodica koje žive u bolu i tjeskobi, ne znajući sudbinu i gdje se nalaze njihovi najmiliji. Ponovio je neophodnost otvaranja državnih arhiva u Srbiji, jer su zločini počinjeni na Kosovu zločini koje je počinila država Srbija.

Na Kosovu se i dalje kao nestalo u ratu vodi više od 1.600 osoba.

TRT Balkan / agencije