Haxhiju je istakla da su žrtve nasilja u porodici uglavnom žene i deca.      Foto: AA

Ministarstvo pravde Kosova pokrenulo je u petak Nastavni plan i program za obuku stručnjaka koji rade na programima za počinioce nasilja u porodici, u okviru globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiju rekla je da je nasilje u porodici na Kosovu alarmantna pojava i da na to utiču patrijarhalni mentalitet i nejednakost u svim sferama našeg društva.

Haxhiju je istakla da su žrtve nasilja u porodici uglavnom žene i deca.

„Slučajevi nasilja u porodici moraju biti tretirani sa najvećom ozbiljnošću od strane pravosudnih institucija, počinioci ovog zločina moraju biti procesuirani, odgovarati za svoje postupke i dobiti zaslužene kazne. Mi vidimo da se zbog nefunkcionisanja pravosudnog sistema ubijaju devojke i žene na Kosovu“, rekla je Haxhiju.

Ona je upitala koliko još devojaka i žena mora biti ubijeno da bi se osvestio pravosudni sistem, da se kriminalci ne puštaju u redovne procedure i da bi sudovi ne se izriču minimalne kazne predviđene Krivičnim zakonikom Kosova.

Haxhiju je kazala da počinioci ovih krivičnih dela tokom izdražavanja kazni treba da imaju psiho-socijalni tretman kroz adekvatne programe kroz koje se edukuju i menjaju na bolje svoje neodgovorno i kažnjivo ponašanje.

Haxhiu je kazala da Plan i program određuje principe, pristup, strukturu, vremenske rokove, profil onih koji pružaju te usluge i vrednovanje programa.

Ministarka Haxhiju je rekla da će odmah u toku meseca decembra početi obuka stručnjaka koji rade na programima za počinioce nasilja u porodici na osnovu nastavnog plana i programa.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini Frank Power rekao je da Vlada Kosova, iako prvi put vodi kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, pokazuje svoju posvećenost protiv nasilja. Pawer je rekao da je Savet Evrope veoma srećan zbog implementacije ovakvih projekata na Kosovu.

U Nastavnom planu i programu za programe tretmana nasilja u porodici, navedeni su podaci studije, koju je sprovela Mreža žena Kosova, prema kojoj je 46 posto žena pretrpelo nasilje u porodici barem jednom u životu, dok je u 91 posto svih slučajeva nasilja u porodici počinilac bio muškarac.

"16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ je godišnja globalna kampanja koja počinje 25. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. decembra, Dana ljudskih prava. Ova kampanja se koristi za mobilizaciju napora i zalaganje za okončanje nasilja nad ženama i devojčicama.

TRT Balkan / agencije