Čović, Nikšić i Dodik formirali su tim za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH, a rok je šest mjeseci. / Photo: AA

Delegacije vladajućih HDZ-a BiH, SDP-a i SNSD-a sastale su se u Mostaru, predvođene predsjednicima Draganom Čovićem, Nerminom Nikšićem i Miloradom Dodikom.

Razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji, a najvažnija odluka je ona o formiranju tima koji će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH. Osim o izbornim reformama, razgovarano je i o dinamici rada aktualne vlasti.

“Svi smo odredili po jednog člana tima koji će uskoro raditi na izmjenama Izbornog zakona. Prije svega ćemo razgovarati o mehanizmu provođenja izbora, a potom će na red doći i drugi problemi“, naveo je Čović.

Tim će inače činiti Nerin Dizdar, Darijana Filipović i Sredoje Nović. Jedan od ciljeva sastanka je prihvatljiviji i učinkovitiji rad vlasti.

“Postoje mali problemi, ali sve u svemu ide dobro. Odluke se u Vijeću ministara već donese jednoglasno, to samo sada treba dinamizirati. Ono gdje malo zapinjemo je parlamentarni rad, treba još raditi da se osjeti parlamentarna većina bez obzira na to koja je tema. Vjerujem da ćemo napraviti tu klimu povjerenja, tamo gdje se nismo usaglasili, ne moramo to stavljati u prvi plan“, dodao je Čović.

Da je osjetna nova atmosfera u odnosima partnera, prema riječima Nermina Nikšića, potvrdila je današnja sjednica Vlade FBiH.

“Pred nama je nastavak provođenja reformi. Postoji dobra energija i sinergija i to će se i nastaviti. Još se navikavamo jedni na druge i vraćamo uspostavljanje poljuljanih i porušenih mostove povjerenja. Kako dani prolaze to je sve bolje i siguran sam da će vrijeme pokazati da će biti koristi za sve u BiH“, naveo je Nikšić.

TRT Balkan / agencije