U procjeni realnog dohotka, kako objašnjavaju statističari, obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja.     Foto: Hina

Neto dodana vrijednost će, procjenjuju statističari, iznositi 8,7 milijardi kuna, što je rast od 1,1 posto, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2022. procijenjena je na 12,7 milijardi kuna, što je rast od 0,8 posto.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 11 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 0,5 posto.

Naknada zaposlenicima u ovoj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 1,3 milijarde kuna, što je rast od 11,6 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovoj godini je u odnosu na prethodnu porastao za 0,5 posto, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 70.163 kune, što je pad od 2,7 posto.

Prva procjena realnog dohotka u poljoprivredi izračunata je na temelju podataka dobivenih iz istraživanja DZS-a, administrativnih podataka Poljoprivredne savjetodavne službe i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U procjeni realnog dohotka, kako objašnjavaju statističari, obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.

HINA