Ograničenja za boravak djece u vrtiću ne postoje, osim potvrde koju izdaje izabrani pedijatar da li je dijete sposobno za vrtić.  Foto: Reuters

"Vakcinacija MMR vakcinom za sada nije uslov za boravak djece u vrtićima", kazala je direktorica Javne ustanove "Ljubica Popović" Vesna Nikolić.

Ona je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazala da se, što se tiče mjera kada je u pitanju sprečavanje epidemije zaraznih bolesti, u ovom slučaju morbila, poštuju preporuke Insituta za javno zdravlje.

"Što se tiče preventivnih koraka imali smo edukacije sa roditeljima kako bismo podigli svijest o važnosti i značaju vakcinacije MMR i razbili možda neke tabue", rekla je Nikolić.

Prema njenim riječima, ograničenja za boravak djece u vrtiću ne postoje, osim potvrde koju izdaje izabrani pedijatar da li je dijete sposobno za vrtić.

"Primjena vakcina MMR nije uslov za boravak u vrtić. Ali ne znači da neće biti u jednom trenutku", kazala je Nikolić.

Ona je navela da su u svakodnevnom kontaktu sa Institutom za javno zdravlje, domovima zdravlja, ministarstvima zdravlja i prosvjete i da zajedno "posmatraju situaciju i saopštavaju šta se dešava na terenu".

"Nisam sigurna da u jednom trenutku vakcina neće biti uslov, a ukoliko bi se pojavio prvi slučaj morbila biće definitivno uslov za boravak djece u vrtiću", rekla je Nikolić.

Kako je navela, imamo mjeru da od pojave jednog slučaja u vaspitnoj jedinici u kojoj boravi u prosjeku od 250 do 500 djece moraju da prođu dva inkubaciona perioda, odnosno 42 dana, da dijete neće moći da boravi u vrtić ukoliko nije vakcinisano.

Nikolić je kazala da smatra da je to dovoljan uslov i podsticaj roditeljima da razmišljaju u tom pravcu i vakcinišu svoju djecu.

Ona je navela i da vrtići nemaju evidenciju koliko je djece vakcinisano MMR vakcinom.

TRT Balkan / agencije