Posjeta potvrđuje posvećenost Turkiye miru i stabilnosti regiona.    Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan narednog mjeseca upriličiti posjetu balkanskim zemljama, te kako to potvrđuje njihovu posvećenost miru i stabilnosti regiona.

"Posjeta koju će narednog mjeseca balkanskim zemljama upriličiti predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan potvrđuje našu posvećenost miru i stabilnosti regiona. Turkiye snažno podržava mir i stabilnost Balkana", rekao je Cavusoglu, govoreći na otvaranju 13. konferencije ambasadora koja se održava u Ankari.

Naveo je kako je Turkiye svojim vojnim operacijama na sjeveru Sirije otvorila put sigurnom povratku.

"Međutim, teroristička organizacija PKK/YPG/PYD i njeni ogranci nastavljaju napadati našu zemlju i sirijske civile kako bi narušili ovo okruženje stabilnosti i unaprijedili svoj separatistički plan. Naša zemlja je značajno doprinijela sigurnosti miliona Sirijaca, stoga se od nas ne može očekivati da sjedimo skrštenih ruku na napade terorista YPG/PKK-a", kazao je Cavusoglu.

Ističući da Turkiye podržava oslobađanje okupiranih azerbajdžanskih teritorija, Cavusoglu je rekao kako njegova zemlja stoji uz istinu i pravdu.

Cavusoglu je ponovo upozorio Armeniju da se uzdrži od novih provokacija.



TRT Balkan / agencije